Skład (na 3 porcje):
~ ok 200g makaronu razowego
~ ok 80g koncentratu pomidorowego (tylko sprawdźcie skład, by nie zjadać niezliczonej ilości chemii!)
~ puszka tuńczyka
~ 1 cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ przyprawy do wyboru (zioła prowansalskie/ bazylia/ oregano)
~ parmezan
Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos z tuńczykiem: cebulę i czosnek drobno siekamy, przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Czekamy aż cebula się zeszkli, cały czas mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy trochę wody, aby konsystencja była bardziej rzadka. Tuńczyka odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym dodajemy do sosu. Na koniec wystarczy go doprawić ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszać. Do miski przekładamy makaron i łączymy z przygotowanym tuńczykowym sosem. Przed podaniem posypujemy parmezanem. Szybkie, prawda?;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz