W wielu moich przepisach znajdziecie kaszę jaglaną jako główny składnik, nie bez przyczyny! Przede wszystkim ma ona odczyn zasadowy, czyli nie zakwasza organizmu. Ma właściwości antywirusowe i podnosi odporność organizmu. Co więcej zawiera sporo witaminy E i lecytyny, co wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Ale to tylko niektóre z jej właściwości ;)
Tym razem mam dla Was wersje wyjątkowo słodką, moim zdaniem idealną na mroźne popołudnie. Spędziłam w kuchni jedynie 25 minut - zero pieczenia! To jak, skusicie się?;)
Skład:
~ 1/2 szklanki kaszy jaglanej
~ 1 szklanka mleka
~ 2 łyżki gorzkiego kakao
~ 2 łyżki syropu klonowego
~ 1/2 szklanki płatków owsianych
~ 1/2 szklanki otrębów żytnich
~ 1/2 szklanki suszonej żurawiny
~ 1/3 szklanki mielonych migdałów
~ około 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Kaszę jaglaną wraz z mlekiem gotujemy (często mieszamy), tak długo, aż napęcznieje i zrobi się z niej papka. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia, po czym dodajemy wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych) i dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy wiórkami kokosowymi. Następnie....zachwycamy się ich smakiem! Tak, to wszystko. Naprawdę niewiele trzeba by zadbać o siebie od wewnątrz:)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają ;) Cały skład mi się bardzo podoba, a trufle tymi wszystkimi dodatkami musiały smakować cudownie ;)
OdpowiedzUsuńoj tak, były przepyszne! (:
Usuńuwielbiam takie jaglane słodkości :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić te trufle z jaglanej, bo kuszą niesamowicie?! Nie dość, że smacznie i oryginalnie wyglądają to są zdrowe :)
OdpowiedzUsuńświetne trufelki! najbardziej lubię te z kasz, bakali i orzechów :) a domowe najlepsze!
OdpowiedzUsuń