Zawsze staram się urozmaicać swój dzienny jadłospis i dbam o to, by dostarczać organizmowi jak najwięcej niezbędnych składników, nawet gdy cały dzień spędzam poza domem. Myślę, że warto wyrobić w sobie nawyk planowania i gospodarowania własnym czasem tak, by bez wymówek móc zadbać o samego siebie.
Wypróbowany przeze mnie wczorajszy przepis nie należał do najszybszych, ale na szczęście smak ciast wynagrodził mi czas spędzony w kuchni. Jeśli macie dłuższą, wolną chwilę to koniecznie przetestujecie! Taka przekąska w ciągu dnia na pewno doda Wam więcej sił do działania. (:
Skład (no 6 porcji):
~ 100g zielonego groszku
~ 100 g kukurydzy
~ 2 marchewki
~ 1/3 cukinii
~ 200g żółtego sera
~ 200g twarogu
~ 200g masła
~ 1 jajko
~ 150g mąki pełnoziarnistej żytniej
~ sól i pieprz
~1 łyżka sezamu i pestek słonecznika
Marchew i cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, po czym wraz z pozostałymi warzywami przekładamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy i dusimy przez ok 2-3 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ser żółty kroimy w drobną kostkę i mieszamy z warzywami.
Twaróg, masło, mąkę i jajko ugniatamy na gładkie, elastyczne ciasto, które następnie rozwałkowujemy i kroimy na 6 prostokątów/kwadratów. Na środek każdego z nich nakładamy porcję warzyw i zawijamy. Wierzch ciast można posypać prażonym słonecznikiem i sezamem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz