Tylko uważajcie na ilość, te warzywa wyglądają niewinnie, ale są naprawdę bardzo syte:)
Skład (na 3 porcje):
~ 1 kalafior
~ 1 brokuł
~ 100g sera pleśniowego
~ 50g masła
~ 300g śmietany 18%
~ 1 ząbek czosnku
~ łyżeczka tymianku
~ 1/2 łyżeczki cukru
~ szczypta gałki muszkatołowej
~ szczypta soli i pieprzu
Warzywa myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok 3 minuty. Następnie odcedzamy polewamy zimną wodą.
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, gdy zacznie się gotować to dodajemy ser, masło, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Całość gotujemy ok 3-5 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Kalafior i brokuł układamy w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem. Zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 130 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz