Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 15 kwietnia 2015

razowy omlet z kurczakiem

Wbrew wszelkim pozorom i ilości bezmięsnych przepisów, które tu publikuję  - nie, nie jestem wegetarianką :) Choć trzeba przyznać, że mięso jem rzadko i jeżeli sama używam go jako składnik dania, to jest to mięso białe i niemal zawsze z kurczaka. Można je dodać do każdego dania w taki sposób, by stanowił dla niego idealne smakowe uzupełnienie (i białkowe również), a liczba możliwych nowych połączeń nigdy nie maleje!

Ta kombinacja (wyrazisty, razowo - ziołowy omlet i pikantny, pomidorowy kurczak) to moja nowa, kulinarna miłość!



Skład:
~ ok 100g piersi z kurczaka
~ 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub samodzielnie wykonanego sosu pomidorowego
~ 1 marchew
~ 1 mała cebula
~ świeżo zmielony pieprz

Omlet:
~ 1 jajko
~ 25 ml wody
~ 1 łyżka mąki razowej żytniej
~ 1 łyżka siemienia lnianego
~ 1,5 łyżki oregano

Kurczaka po umyciu kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieszamy z koncentratem pomidorowym, po czym odstawiamy do lodówki na ok 40 minut. 
Cebulę kroimy w kostkę, a marchew na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oliwy) wrzucamy kurczaka i warzywa, smażymy przez chwilę, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. 

Czas na omlet - jajko roztrzepujemy z podanymi składnikami i smażymy na rozgrzanej, lecz suchej patelni.

W tym samym czasie ściągamy pokrywę patelni z kurczakiem, odparowujemy wodę, po czym całość nakładamy na omleta. Danie świetnie smakuje ze świeżo posiekanym rozmarynem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz