Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 21 października 2014

ciasto marchewkowe

Ostatnio marchewki królują w mojej kuchni. Po marchewkowych muffinach (na które przepis już niedługo znajdziecie na blogu) nadszedł czas na marchewkowe ciasto. Zawsze powtarzam, że przypadki nie istnieją, również i tym razem! Brak niektórych składników i w efekcie dodanie do ciasta tego, co akurat było pod ręką po raz kolejny okazało się fantastycznym rozwiązaniem oraz dało pyszne efekty!
Sami spróbujcie!



Skład:
~ 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
~ 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
~ 1 szklanka brązowego cukru
~ 3 jaja
~ 1/2 szklanki oleju
~1/2 szklanki mleka
~ garść posiekanych migdałów
~ garść posiekanych orzechów laskowych
~ 1/2 szklanki rodzynek
~ 2 łyżeczki cynamonu
~ 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
~ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
~ szczypta soli

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka wraz z cukrem miksujemy w celu uzyskania gładkiej masy. Następnie dolewamy mleko i olej, cały czas miksując. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, rodzynki, orzechy, migdały i całość mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i przyprawy. Całość miksujemy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy ok 45 minut.
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam marchew! Teraz jest na nią dobry czas bo jest krucha, słodka i chrrrupiąca! ;)

    OdpowiedzUsuń