Szukaj na tym blogu

Translate

niedziela, 12 października 2014

Deser z mango

Dzisiaj na blogu trochę egzotyki ;)
Przygotowałam dla Was deser z "owocu młodości" ( i nie bez powodu tak go nazywają). Mango trafiło na listę najbardziej pożywnych produktów świata. Jest źródłem m.in. sporej ilości witaminy A - wpływającej na dobra kondycję skórę, E - zapobiegającą jej wysuszaniu, C - wzmacniającą układ odpornościowy. Co więcej, jest dobrym źródłem błonnika oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Warto dodać, że owoc ten spowalnia wzrost komórek nowotworowych, a to za sprawą mangiferyny - substancji czynnej biologicznie, o właściwościach antyoksydacyjnych i jednocześnie wykazującej brak toksyczności. Ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Muszę jeszcze coś dodawać na zachętę? Myślę, że wystarczy podsumować to dwoma słowami - jedzmy mango!




Skład (na 1 porcję):
~ 1 mango
~ sok z 1 cytryny
~ ok 10g brązowego cukru (wedle upodobań, bo mango samo w sobie jest bardzo słodkie)
~ 1/2 łyżeczki cynamonu

Mango myjemy, obieramy, wyciągamy pestkę, a miąższ kroimy na drobne kawałki. Przekładamy je do garnuszka, dolewamy 25 ml wody  i gotujemy na małym ogniu z cukrem i cynamonem. Od czasu do czau mieszamy i czekamy aż mango się rozgotuje. 
Po ugotowaniu, studzimy przez chwilę, a następnie przekładamy do miseczki i wkładamy na min 1,5 h do lodówki.



2 komentarze: