Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 30 października 2014

Gruszki zapiekane z czekoladą

Dziś nie opuszczam kuchni na zbyt długo. Szarlotka jeszcze w piekarniku, a póki co mam dla Was przepis na dzisiejszy deserowy eksperyment. Sezon na gruszki trwa (na czekoladę nigdy się nie kończy), więc warto wypróbować, bo jest naprawdę  PYCHA!


Skład: 
~ 1 gruszka
~ 1 szklanka wody
~ 3/4 łyżeczki brązowego cukru
~ 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
~ 2 łyżki śmietany 36%
~ 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Gruszkę obieramy i kroimy na pól, usuwamy gniazdo nasienne. Wodę z cukrem gotujemy, a następnie dodajemy owoc na kilka minut. Czekoladę kruszymy i razem ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gruszkę osączamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Płynną czekoladę wlewamy do wgłębień powstałych po wycięciu z gruszek gniazd nasiennych i posypujemy posiekanymi orzechami. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz