Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 16 stycznia 2015

ryż z mozzarellą, warzywami i orzechami

Ostatnio coraz częściej udaje mi się wygospodarować czas, na przygotowanie lekkiej, zdrowej i przede wszystkim ciepłej kolacji. Zachęcam Was do tego i zapewniam, że organizm Wam za to podziękuje .;)


Skład:
~ ok 40g brązowego ryżu
~ 1 marchewka
~ 1/4 cukinii
~ garść rukoli
~ 1/4 kulki mozzarelli
~ kilka orzeszków ziemnych (tylko nie z puszki!)

Ryż wsypujemy do gotującej się wody na ok 30 minut. W tym czasie myjemy warzywa, obieramy marchew ze skórki i kroimy wraz z cukinią w kostkę. Mozzarellę również kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ryż się zagotuje wystarczy wymieszać go z warzywami i serem, dodać opłukane wcześniej liście rukoli, posypać orzechami i gotowe!

2 komentarze:

  1. brązowy ryż o lekko orzechowym posmaku, do tego rukola, mozarella i jeszcze te orzeszki- sałatka idealna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie ;) Uwielbiam dodatek orzechów ziemnych w sałatkach, więc coś podobnego muszę koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń