Szukaj na tym blogu

Translate

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

ciastka owsiano-jabłkowe

Tak, ostatnio dużo tych "owsianych" u mnie :) nic nie poradzę, mam do nich ogromną słabość, a dodatkowo są tak szybkie w wykonaniu, że można je wykonać w każdej krótkiej, wolnej chwili. Dzięki temu mam zawsze zdrową przekąskę pod ręką w ciągu dnia, więc myślę, że warto czasem ulec takim słabościom ;)


Skład:
~ 150g startego jabłka
~ 50 g mąki pełnoziarnistej żytniej
~ 50 g płatków owsianych
~ 1 jajko
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 2 łyżeczki syropu z agawy(można zastąpić miodem lub syropem klonowym)

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, aż powstanie lepka, gęsta masa. Ciastka wielkości orzecha włoskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C.


4 komentarze:

  1. Owsiane uwielbiam :) Mogę im ulegać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, przepadam za owsianymi ciasteczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe przepisy i smakowite zdjęcia :) zostajemy na dłużej - dodajemy do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń