Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 1 kwietnia 2015

ciecierzyca na słodko

O zdrowotnych właściwościach warzyw strączkowych pewnie  każdy usłyszał przynajmniej parę zdań, jednak dla mniej wtajemniczonych mam kilka argumentów, dlaczego warto sięgnąć akurat po cieciorkę : przede wszystkim jest źródłem białka oraz błonnika, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, jest również bogata w mikroelementy(fosfor, potas, cynk - dobrze wpływa na kondycję włosów i paznokci) oraz witaminy z grupy B. Co więcej bywa pomocna w leczeniu cukrzycy.

Dziś proponuję Wam ciecierzycę na słodko i z ręką na sercu przyznaję, że będę często wracać do tego przepisu. PYCHA!



Skład (na 2 porcje):
~ ok 100g ciciecierzycy
~ 7-8 ziemniaków średniej wielkości
~ oliwa z oliwek
~ 1 cebula
~ 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
~ 2 łyżeczki cynamonu
~ 2 łyżki miodu naturalnego
~ sól, pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć przez noc, a następnie gotować prez ok 40 minut. Po odsączeniu mieszamy ją z miodem, cynamonem oraz łyżką oliwy i przekładamy na blaszkę. Zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 165 stopni, po czym odstawiamy do ostudzenia.
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez parę minut, następnie przekładamy do miski wraz z 2 łyżkami oliwy, słodką papryką, solą i pieprzem. Całosć dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę, łączymy z ciecierzycą oraz posiekaną cebulą.  Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz