Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 3 lipca 2015

włoskie biscotti

Za wykonanie tego włoskiego przysmaku zabierałam się od ponad pół roku (choć nie wiem czemu, bo jego wykonanie jest ekspresowe). Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała tradycyjnego przepisu, by był zdrowszy:) Jak dla mnie wyszedł rewelacyjnie! Biscotti są małe i bardzo sycące więc, sprawdzą się idealnie jako przekąska w pracy. 


Skład (na ok 30 sztuk):
~ 100g mąki pełnoziarnistej żytniej
~ 100g mąki pszennej
~ 30g cukru trzcinowego nierafinowanego
~ 35 g wiórków kokosowych
~ 1 łyżka płatków migdałów
~ 1 łyżka całych migdałów
~ 2 jajka
~ 35g rodzynek
~ 1 łyżka mleka
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ szczypta soli

W misce roztrzepujemy jajka ze szczypta soli, a następnie dodajemy obie mąki i pozostałe składniki. Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na płaski prostokąt (ok 8cm szerokości i ok 1,5cm grubości), układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie studzimy lekko ciasto i kroimy je na wąskie paski. Układamy je ponownie na blaszce i pieczemy przez 5 minut, następnie obracamy każdy z nich na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 5 minut.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam biscotti i to, że można zrobić je na milion sposobów
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, mogą być idealne dla każdego ;)

      Usuń
  2. Wow, wyszły Ci fenomenalnie! Uwielbiam maczać je w kawie <3 :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń