Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 1 lipca 2015

tarta ze szpinakiem

Wydawało mi się, że na wykonanie tej tarty będę potrzebowała znacznie więcej czasu, a  w rzeczywistości w kuchni spędziłam niecałe 20 minut. Dlatego też, dodaję ją do listy moich codziennych obiadów, często przygotowywanych w biegu. Mam nadzieję, że Wam też się spodoba i przekonacie się  sami, jak rozpływa się w ustach ;D



Skład (na 3 porcje):

na ciasto:
~ 70g mąki pszennej
~ 70g mąki pełnoziarnistej żytniej
~ 1 jajko
~ 50 g masła
~ 1 łyżką śmietany 18%
~ 1/2 łyżeczki soli

na nadzienie:
~ 1 cebula
~ 1 ząbek czosnku
~ 80g mrożonego szpinaku
~ 1 pomidor
~ 60g sera feta
~ 2 jajka
~ 100 g śmietany 18%
~sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Z podanych składników ugniatamy szybko ciasto i schładzamy ok 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, i pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
W tym czasie rozmrażamy szpinak, cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. Dodajemy ją do szpinaku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym przekładamy masę na tartę. Przykrywamy pokrojonymi w plastry pomidorami i kostkami fety. Na koniec polewamy mieszanką jajek i śmietany. Zapiekamy przez kolejne 20 minut.

1 komentarz:

  1. Same zdrowe składniki. Z pewnością dobrze zrobić taką tartę.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń