Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 27 sierpnia 2014

Gulasz warzywny

Jak wiadomo - warzywa to samo zdrowie. Zawierają witaminy i pierwiastki, od których zależy sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Najlepiej komponować posiłki tak, by w każdym z nich znalazło się choć jedno z warzyw.
Moja dzisiejsza propozycja warzywno - obiadowa jest niezwykle smaczna oraz łatwa w przygotowaniu.





Skład (na 3 porcje):
~ 1 cukinia
~ 1 strąk czerwonej papryki
~ 3 małe marchewki
~ 2 małe cebule
~ 2 ząbki czosnku
~ ok 300g brokułów
~ 1 łyżka oliwy
~ sól
~ pieprz
~ 1/2 łyżeczki tymianku
~ 150g brązowego ryżu

Ryż wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy ok 30 minut. Cebule oraz czosnek obieramy i siekamy. Oliwą polewamy patelnie, przekładamy posiekane produkty   i czekamy aż się zeszklą. Następnie wlewamy 2 łyżki wody i chwilę gotujemy. Brokuły należy opłukać i podzielić na niewielkie różyczki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, marchewki oraz cukinię obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli, doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Całość dusimy ok 20 minut. Podajemy z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz