Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 26 sierpnia 2014

Placuszki bananowo - kokosowe

Pogoda coraz bardziej sprzyja leniuchowaniu, co w moim przypadku oznacza spędzanie dnia w kuchni. Dziś na śniadanie postanowiłam zrobić moje ulubione placuszki z syropem klonowym. Zawsze dodawałam do nich świeże, sezonowe owoce, jednak wersja  pozbawiona ich, jest równie smaczna (z czego się bardzo ucieszyłam, bo czas pożegnać owocowe uroki lata i witać pomału jesienne przysmaki :) ).






Skład (na 1 porcje - ok 5 placuszków):
~ 1 banan
~ 1 jajko
~ 20g wiórków kokosowych
~ 1 płaska łyżeczka cynamonu
~ olejek kokosowy (najlepiej ekologiczny)
~ syrop klonowy

W misce ugniatamy banana widelcem, dodajemy jajko, wiórki kokosowe oraz cynamon. Całość mieszamy, aż powstanie gęsta konsystencja.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, za pomocą łyżki formujemy placuszki. Smażymy na małym ogniu do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Gotowe placuszki polewamy syropem klonowym (można również użyć miodu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz