Szukaj na tym blogu

Translate

niedziela, 3 sierpnia 2014

Kolorowe musli

Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu, nie zjadając wcześniej pysznego śniadania, które zawsze stawia na nogi i dodaje energii. 
Dzieje się tak przede wszystkim dzięki węglowodanom złożonym, które usprawniają pracę mózgu utrzymując odpowiednie stężenie glukozy w naszej krwi. Poprawiają też samopoczucie podnosząc poziom endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Węglowodany złożone powinny zajmować ok 60% naszej codziennej diety. Znajdują się one w produktach zbożowych, takich jak pieczywo, czy też płatki, jak i również w brązowym ryżu, kaszach, ziemniakach, warzywach strączkowych i korzeniowych.
Śniadanie powinniśmy wzbogacić o produkty białkowe np. ser, jogurt, mleko, co dodatkowo pobudzi umysł do bardziej wydajnej pracy.:)

Dzisiejsze musli to według mnie najszybsza, lekka i wyjątkowo smaczna propozycja na upalne dni (świetna alternatywa dla owsianek!)




Skład:
~ 1 jabłko
~ 4 łyżki płatków owsianych
~ 1 łyżka rodzynek
~ 1 łyżka łuskanych orzechów laskowych
~ 150 g jogurtu naturalnego
~ 3 łyżki mleka
~ 5 łyżek soku pomarańczowego/jabłkowego (oczywiście najlepszy będzie ten świeżo wyciskany)
~ 1 łyżka miodu
~ garść sezonowych owoców (wedle uznania)

Jabłko myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Orzechy siekamy. Do miski dodajemy płatki owsiane, orzechy, rodzynki,sok, mleko, miód i jogurt, a na samym końcu 2/3 startego jabłka. Dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy na wierzch resztę startego jabłka i świeże, dokładnie umyte owoce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz