Szukaj na tym blogu

Translate

sobota, 2 sierpnia 2014

Sałatka z brązowego ryżu

Szczerze mówiąc, nie dowierzałam, że taka sałatka może się sprawdzić w letni dzień, ale kto nie ryzykuje, ten nie je :)
Jest lekka i jednocześnie bardzo sycąca. Po zjedzeniu jej, z pewnością nie będziecie mieli ochoty na sięganie po puste przekąski :)





Składniki (na 4 porcje):
~ 250 g brązowego ryżu (czasem używam ryżu paraboiled)
~ 100 g tuńczyka w sosie własnym
~ 1 jajko
~ 1 zielona papryka
1 ząbek czosnku
~ 2 łyżki oliwy z oliwek
~ szczypiorek
~ sól
~ sok z 1/2 cytryny

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (jeśli użyjecie białego ryżu, można do wrzącej wody dodać odrobinę kurkumy, dzięki czemu nabierze on żółtego koloru). Paprykę należy oczyścić i pokroić w paski. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy na małe kawałeczki. Jajko gotujemy na twardo i po obraniu kroimy na mniejsze części. Szczypiorek siekamy, dodajemy do odcedzonego ryżu razem z tuńczykiem, papryką i jajkiem.
Sos przygotowujemy poprzez roztarcie czosnku z solą i dodanie do niego łyżeczkę wody, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Po wymieszaniu sałatkę polewamy sosem i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Przed podaniem mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz