Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 25 września 2014

dobre na wszystko...

Zapewne większość z nas nie może się doczekać nadchodzącej jesiennej chandry. W obliczu gwałtownych zmian pogodowych i mniejszej ilości słońca nasz organizm nie zawsze potrafi sobie poradzić z gorszym samopoczuciem. Nikogo nie zaskoczę wiadomością, że kakao ma właściwości antydepresyjne. Zawiera fenyloetyloaminę, która w pewnym stopniu reguluje produkcję serotoniny, a to z kolei przystosowuje organizm do zmian dobowych. Co więcej kakao jest ogromnym źródłem magnezu, chroniącego nas przed rozdrażnieniem i poprawiającego koncentrację.
Zawiera także teobrominę poprawiającą krążenie krwi oraz flawonoidy, które mają zdolność do niszczenia wolnych rodników.
Codzienna dawka kakao na pewno wpłynie korzystnie na stan naszego organizmu. 
Poniżej zamieszczam przepis na przepyszne i moje ulubione kakao. Spróbujcie, a jesienne nastroje nie będą Wam straszne:)





Skład:
~ 2 łyżeczki gorzkiego kakao
~ 3/4 szklanki mleka
~ 1/4 szklanki wody
~ 2 łyżeczki miodu naturalnego

W garnuszku gotujemy mleko. Kakao zalewamy 1/4 szklanki wrzątku i mieszamy. Dolewamy następnie gorące mleko, miód i mieszamy dokładnie. 5 minut i humor od razu lepszy!



2 komentarze:

  1. Nawet nie masz pojęcia jakiego zrobiłaś mi na to smaka!!! Chyba jednak wypiję to mleko mimo zakazu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. raz na jakiś czas zakaz można złamać :*

    OdpowiedzUsuń