Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 24 września 2014

Domowa granola

Pewnie  większość z nas miała na półce w kuchni kolorowe musli, które składało się w większości z cukru i związków chemicznych. Niestety, ani to zdrowe, ani tanie. Dlatego zachęcam Was do zrobienia własnej granoli, w której na pewno nie pojawi syrop glukozowo-fruktozowy, fosforan sodu, aromaty i inne niespodzianki, które zamiast nas nasycić, tylko napędzają apetyt. 
Przepis jest dziecinnie prosty, 20 minut i gotowe!




Skład:
~ 4 filiżanki płatków owsianych górskich
~ 1/2 szklanki wiórków kokosowych
~ 1/2 szklanki płatków migdałów
~ 1/4 szklanki pestek dyni
~ 1/4 szklanki nasion słonecznika
~ 1/2 łyżeczki soli
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1/3 szklanki miodu naturalnego
~ 1/4 kostki masła
~ ok 1 szklanka suszonych owoców

 W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w rondelku podgrzewamy masło z miodem. Gdy się połączą, dodajemy je do miski z suchymi składnikami i całość dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Granolę zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut, po czym odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia, a potem kruszymy, dodajemy suszone owoce i przekładamy do słoiczków.



1 komentarz: