Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 23 września 2014

Zapiekanka z cukinią

Ostatnio cukinia zajmuje stałą pozycję w moim codziennym jadłospisie. Pasuje praktycznie do wszystkiego i co najważniejsze, ma dobre wartości odżywcze. Odkwasza organizm, nie kumuluje w owocach metali ciężkich, zawiera witaminę C, PP oraz B, czyli samo zdrowie!
Dziś proponuję Wam makaronowo - warzywną zapiekankę, która według mnie smakuje wybornie! Jest łatwa w przygotowaniu i szybka, więc bez obaw mogą się za nią zabrać Ci najbardziej zabiegani. :)


Skład (na 4 porcje):
~ ok 250 g razowego spaghetti
~ ok 500 g zielonej cukinii
~ 1 czerwona papryka 
~ 1 jajko
~ 80 g żółtego sera
~ ok 5 plasterków  chudej szynki
~ rozmaryn
~ tymianek
~ sól
~ pieprz


Makaron gotujemy al dente. Cukinie dokładnie myjemy i razem ze skórką trzemy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na ok 15 minut, aż wypuści sok. Paprykę i szynkę kroimy w kosteczkę. Ugotowany makaron mieszamy z papryką, szynką, odcedzoną cukinią  i przyprawami. Dodajemy jajko oraz potarty ser i ponownie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego,  wcześniej posmarowanego masłem i zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz