Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 2 września 2014

Kotleciki z cukini

Lato za oknem pożegnałam już na dobre, jednak szybko nie pożegnam się z lekkimi i zarazem pożywnymi obiadami. Dzisiejszy przepis należy do ekspresowych. Mam nadzieję, że przyda się tym, którzy rozpoczęli  niekończącą się bieganinę, dni pełne stresu i wydaje im się, że na dobry i zdrowy posiłek nie mają absolutnie czasu ( są w błędzie! ).





Skład (na 3 porcje):
~ 1 duża cukinia
~ 100g bułki tartej
~ 2 jaja
~ 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
~ 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
~ sól
~ pieprz
~ olej do smażenia
~ jogurt naturalny
~ ząbek czosnku

Cukinie myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach ( razem ze skórką ). Posypujemy solą i odstawiamy na 30 min. Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem. Następnie odciskamy porządnie sok z cukini, a miąższ przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, jajka, zioła i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką formujemy nieduże kotleciki i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem polewamy sosem jogurtowo czosnkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz