Szukaj na tym blogu

Translate

niedziela, 28 września 2014

muffiny śliwkowe z kruszonką

Weekend minął tym razem w tempie ekspresowym, więc podaję Wam równie ekspresowy przepis na muffinki. 10 minut roboty, 30 minut pieczenia i gotowe!




Skład:
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
~ 1/2 szklanki oleju rzepakowego
~ 2-3 łyżki cukru trzcinowego
~ 2 łyżki otrębów żytnich
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ szczypta soli
~ 3-4 śliwki węgierki
~ na kruszonkę : 1/2 szklanki mąki pszennej, ok 50 g masła, 5 łyżek cukru pudru


Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę oraz resztę suchych składników i mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko z jogurtem i olejem, a następnie dodajemy je do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa. 

Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do miski i łączymy za pomocą łyżki. Tak przygotowane masę przekładamy do papierowych papilotek. 
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę (rozcieramy palcami masło z cukrem i mąką ) i posypujemy nią babeczki.
Muffinki pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Mniam, wyglądają kusząco :)
    A te papilotki prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A smakują jeszcze lepiej niż wyglądają! Palce lizać !

    OdpowiedzUsuń