Skład:
~ 4 marchewki
~ 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 4 jajka
~ 1/4 szklanki brązowego cukru
~ 3/4 szklanki oleju rzepakowego
~ orzechy/migdały/pestki dyni/ słonecznika lub co tylko chcecie
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach (powinny być 2 szklanki). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia i marchewki (po dodaniu każdego składnika dokładnie miksujemy).
Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek, na wierzch układamy to, co lubimy lub co akurat mamy pod ręką (u mnie migdały i orzechy laskowe). Tak przygotowane muffinki pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
uwielbiam marchewkowe wypieki, super przepis :)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuń