Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 20 listopada 2014

pancakesy razowe z daktylami

Tadam! Dzisiaj stworzyłam istny raj smakowy, do którego najchętniej wracałabym przy każdym śniadaniu, obiedzie i kolacji. Najlepsze pancakesy jakie w życiu jadłam i do tego samo zdrowie! :) Wypróbujcie ten przepis koniecznie, na pewno nie pożałujecie!



Skład (na 3 porcje):
~ 12 łyżek mąki pszennej razowej
~ 9 łyżek otrębów żytnich
~ 9 łyżek twarogu
~ 6 łyżek roztopionego masła
~ 6 jajek
~ syrop klonowy
~ garść suszonych daktyli plus opcjonalnie 1 banan

W dużej misce łączymy ze sobą suche składniki. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy do miski, dokładnie mieszając. Oddzielamy żółtka od białek - żółtka łączymy z masą, a białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę, którą na koniec łączymy delikatnie z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki.
Następnie rozgrzewamy patelnię i formujemy na niej niewielkie placuszki. Smażymy je bez tłuszczu, tak długo, aż zarumienią się z każdej strony. 
Pancakesy podajemy z syropem klonowym i pokrojonymi daktylami.



1 komentarz: