Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 3 lutego 2015

deserowe trufle z kaszy jaglanej

Zawsze się przyznaję, że uwielbiam słodkości w różnym wydaniu, o ile spełniają jeden warunek - są zrobione z naturalnych składników, bez chemicznego świństwa, które reklamowane jest na każdym kroku jako zdrowe. Z doświadczenia wiem, że ciężko jest się przestawić na racjonalną i naturalną dietę, ale nie jest to niemożliwe! Nie chodzi tu o liczenie kalorii, które moim zdaniem do niczego dobrego nie prowadzi, ani o katowanie się codziennymi treningami. Nie. Po prostu warto mieć świadomość tego, co jest potrzebne naszemu organizmowi i co dostarczy mu wystarczająco dużo energii. 

W wielu moich przepisach znajdziecie kaszę jaglaną jako główny składnik, nie bez przyczyny! Przede wszystkim ma ona odczyn zasadowy, czyli nie zakwasza organizmu. Ma właściwości antywirusowe i podnosi odporność organizmu. Co więcej zawiera sporo witaminy E i lecytyny, co wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Ale to tylko niektóre z jej właściwości ;)
Tym razem mam dla Was wersje wyjątkowo słodką, moim zdaniem idealną na mroźne popołudnie. Spędziłam w kuchni jedynie 25 minut - zero pieczenia! To jak, skusicie się?;)





Skład:
~ 1/2 szklanki kaszy jaglanej
~ 1 szklanka mleka
~ 2 łyżki gorzkiego kakao
~ 2 łyżki syropu klonowego
~ 1/2 szklanki płatków owsianych
~ 1/2 szklanki otrębów żytnich
~ 1/2 szklanki suszonej żurawiny
~ 1/3 szklanki mielonych migdałów
~ około 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Kaszę jaglaną wraz z mlekiem gotujemy (często mieszamy), tak długo, aż napęcznieje i zrobi się z niej papka. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia, po czym dodajemy wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych) i dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy wiórkami kokosowymi. Następnie....zachwycamy się ich smakiem! Tak, to wszystko. Naprawdę niewiele trzeba by zadbać o siebie od wewnątrz:)

6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają ;) Cały skład mi się bardzo podoba, a trufle tymi wszystkimi dodatkami musiały smakować cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie jaglane słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu zrobić te trufle z jaglanej, bo kuszą niesamowicie?! Nie dość, że smacznie i oryginalnie wyglądają to są zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne trufelki! najbardziej lubię te z kasz, bakali i orzechów :) a domowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń