Szukaj na tym blogu

Translate

niedziela, 22 lutego 2015

śniadaniowy placek bananowy

To był dla mnie pierwszy wolny weekend od dawna, więc w końcu mogłam się na dłuższą chwilę zatrzymać, pooddychać głęboko, trwać w "teraz", nie licząc uciekających sekund. Taka regeneracja naprawdę może zdziałać cuda!
Zwykle rano stawiam na posiłek szybki, ciepły, zdrowy i bogaty w węglowodany złożone, które dostarczają energii powoli i zaspokajają nasz organizm na dłużej. Jednak lubię czasem tak leniwe i niekończące się poranki jak tej niedzieli. Dziś postanowiłam nieco dłużej pobawić się w kuchni z rana, czego efektem  był ten przepyszny placek bananowy. Szkoda, że tak szybko zniknął z talerza. :)


Skład:
~ 30g mąki pełnoziarnistej żytniej
~ 2 jajka
~ 2 łyżki jogurtu naturalnego
~ 1 banan
~ 1 łyżka miodu naturalnego
~ 1/2 łyżeczki ciemnego kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę, natomiast żółtka mieszamy z jogurtem, miodem i kakaem w osobnej misce. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Teraz dodajemy ubitą pianę i całość mieszamy bardzo delikatnie, by powstała delikatna i puszysta masa.
Dowolną formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą, przelewamy masę i równo rozprowadzamy. Banana kroimy na plasterki i układamy.
Placek pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok 10 minut (do lekkiego zarumienienia).
Podajemy z jogurtem naturalnym.


2 komentarze:

  1. taki placek na śniadanie potrafi nasycić :) a przede wszystkim świetnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń