Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 27 lutego 2015

zapiekanka z groszkiem

Przygotowując dzisiejszy obiad uświadomiłam  sobie, że jeszcze nie podzieliłam się z Wami moją ulubioną zapiekanką (i naprawdę nie mam pojęcia, czemu wcześniej tego nie zrobiłam!). Nakarmiłam nią przez ostatnie lata większość moich przyjaciół i za każdym razem słyszałam prośby o dokładkę ;) Aparat mam na szczęście zawsze pod ręką, więc od razu nadrobię zaległości.




Skład (na 3 porcje):
~ ok 200g makaronu razowego
~ 200g groszku mrożonego lub z puszki
~ ok 5 plasterków szynki
~ 1 cebula
~ 200g sera żółtego
~ 1 szklanka śmietany 18%
~ sól i pieprz

Makaron gotujemy we wrzącej wodzie przez ok 11 minut. W tym samym czasie siekamy cebulę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż nabierze złotawego koloru, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Teraz czas na śmietanę i groszek - dodajemy je na patelnie i całość gotujemy prze ok 1 minutę od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzamy i polewamy zimną wodą, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego(wcześniej posmarowanego masłem). Kolejno łączymy zawartość naszej patelni z makaronem, dodajemy 1/2 startego, żółtego sera, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy dokładnie, by wszystkie składniki się połączyły. Na sam koniec posypujemy danie resztą startego sera i zapiekamy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni C.






1 komentarz:

  1. Z pewnością moja ulubiona zapiekanka, a tak prosta w przygotowaniu, że każdy potrafi ja zrobić (a na pewno powinien spróbować!)

    OdpowiedzUsuń