Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 25 czerwca 2015

placuszki z kaszy mannej z musem jagodowym

Emocje dyplomowe rosną i coraz bardziej dają się we znaki, ale najważniejsze, że uśmiech i pozytywne nastawienie nie znika! W końcu mam odrobinę więcej czasu, by zrelaksować się w kuchni i stworzyć nowe pyszności, więc korzystam z tego maksymalnie! Mój dzisiejszy deser okazał się strzałem w dziesiątkę i przy okazji stał się nowym pomysłem na słodkie i zdrowe śniadanie. Porcja wydaje się niewielka, ale zapewniam Was, że jest bardzo sycąca. (:


Skład:
~ 2 łyżki kaszy mannej
~ 1/2 szklanki mleka
~ 1 jajko
~ 1 łyżeczka miodu naturalnego
~ 2 łyżeczki otrębów żytnich
~ garść jagód
~ ok 100 g jogurtu naturalnego
~ syrop klonowy
~ olej kokosowy

3/4 mleka podgrzewamy w garnuszku, a pozostałą część mieszamy z kaszą manną, po czym dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy do czasu, gdy utworzy się gęsta masa. Przekładamy ją do miseczki i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. W tym czasie oddzielamy białko od żółtka i ubijamy je na sztywną pianę. Kaszę łączymy z żółtkiem, otrębami i miodem, a następnie dodajemy ubita pianę i powolnymi ruchami mieszamy, aż  uzyskamy gładką, puszystą masę. Na małej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy średniej wielkości placuszki, do czasu gdy zarumienią się z obydwu stron na złoty kolor. 
Jagody rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem naturalnym, po czym przekładamy nim placuszki i polewamy musem ostatnią warstwę. Wierzch polewamy odrobiną syropu klonowego i posypujemy jagodami. 

1 komentarz: